Loading Events
  • This event has passed.

ОНЛАЙН Обучение „Работа с данни в Python – извличане, нормализиране, структуриране и визуализация“

Details

Date:
17 март, 2022 г.
Event Category:
Website:
https://www.publics.bg

Venue

zoom платформа на ЮТИЛИТИС

Organizers

Ютилитис
ЦОУ (Стопански факултет на СУ)
РОИТИ

Списание „Ютилитис“ – месечно бизнес издание за инфраструктура и енергетика, публични и комунални услуги заедно с Центъра за образователни услуги (ЦОУ) на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира

ОНЛАЙН СЕРТИФИКАЦИОНЕН КУРС
„Работа с данни в Python – извличане, нормализиране, структуриране и визуализация“

който ще се проведе на 17 март 2022 г.

Обучението ще бъде онлайн, през платформата zoom webinars.

Обучението е предназначено за мениджъри и експерти, които искат да задълбочат познанията си за пазара на електроенергия и по-конкретно за работа с данни при търговията с електрическа енергия.

Курсът се провежда с подкрепата и участието на РОИТИ.

РОИТИ е консултантска компания, работеща по ИТ архитектурите на водещите търговци на енергия в Европа. Имат опит в проекти с топ-5 търговци в Германия и няколко от водещите компании от Централна Европа.

Компанията е създадена през 2013 г. и има екип от над 80 експерта в различни аспекти на софтуерните решения, нужни на големите енергийни търговци. Комбинират широк спектър технически компетенции и разбиране за фундаментите на търговията с енергия.

Обучението ще се води от Никола Тошев и Стефан Халваджиев. Никола е ръководител на екипа Data Engineering в РОИТИ и има 3 години опит в работата с данни от енергийния сектор. Стефан има задълбочена подготовка в сферата на математика и компютърните науки придобити в СМГ и ФМИ и сега е част от РОИТИ като Junior Data Engineer.

Експертите от РОИТИ ще ни запознаят със структурирането и анализа на база данни за целите на изследване на различни периоди на търговия. Ще се работи предимно с данни от ENTSO-E (transparency platform). Ще се извлекат данни за така нареченото остатъчно потребление, което се формира като разлика от потреблението и производството от променливи ВЕИ. ЩЕ се съпоставят прогнозираните с реализираните количества. Ще се разгледат данните от пазар ден напред и пазар в рамките на дена на БНЕБ (Българска електроенергийна независима борса). Ще имаме възможност да съпоставяме стойности както в последователни блокове ( пик и офпик), така и в последователни пазари. Ще търсим зависимости в различни дни от седмицата и различни часове от деня, спрямо минали периоди, например седмица, месец година назад. Ще разгледаме графиките след структуриране на данните като ги превърнем във формат за прочитане в Excel.

Целта е на обучението е да запознае експертите за основни подходи при структурирането на данни с Python. Подготвили сме интерактивно и практическо обучение за работа с база данни специално в енергийния сектор.

Приветстваме всякакви предложения и запитвания по темата на обучение от участниците както преди, така и по време на обучението.

При успешно завършване на обучението участниците ще получат СЕРТИФИКАТ от Центъра за образователни услуги (ЦОУ) към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Платформа за е-обучение

Курсът ще се проведе през платформата „Webinars“ на zoom – регистрираните участници ще получат персонална инструкция за записване. Тестов webinar за проба (само инсталиране на добавка към браузър) – >>линк за проба<<.

Платформата позволява следните действия:

  • Включване със или без микрофон и камера
  • Включване през телефон, таблет, лаптоп или десктоп компютър
  • Онлайн дискусия с лекторите и участниците (chat функция и Q&A функция)
  • Въпроси и отговори в реално време
  • Персонален чат с лектора
  • Последваща комуникация с лектора (по имейл/телефон)

Видео указания за влизане в zoom webinar:

Програма

 

17.03.2022 г.
четвъртък
12:20 – 12:30
Откриване на обучението
12:30 – 13:30
Извличане на данни чрез API и от локални ресурси – приложение на стандартни процедури, код и възможни препятствия
13:45 – 14:45
Нормализиране и изчистване на данните – формат на файловете, празни данни и категоризация на стойностите
15:00 – 16:00
Структуриране на данните в различни периоди – сезонни, месечни, седмични и часови периоди, както и сравнение по години, по време на деня, по ден от месеца по сезони
16:15 – 17:15
Запис и извличане на структурираните данни визуализация с други софтуерни продукти пример с Excel

 

Лектори

  • Никола Тошев, ръководител на екипа Data Engineering в РОИТИ ;
  • Стефан Халваджиев, е Junior Data Engineer в РОИТИ.

 

Регистрация

Краен срок за регистрация: 14:00 часа, 16 март 2022 г.

РЕГИСТРАЦИЯ

240 лв.

Такса за участие за 1 участник от организация

198 лв.

За един участник при >1 регистрации от една организация

* Всички цени са с включен ДДС

РЕГИСТРАЦИЯ