Над 140 участници в 13-ата конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“

Интегрираните фасилити мениджмънт услуги и дигитализацията в управлението и поддръжката на сгради бяха основните акценти по време на 13-ата международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“ – www.fmconference.bg. Събитието на списание „Фасилитис“ се проведе на 18 и 19 октомври в Интерпред СТЦ София и събра над 140 представители на фасилити мениджмънт компании, на инвеститори в недвижими имоти и на компании, предоставящи услуги в сектора.

На снимката:
Лъчезар Петров – Председател на съвета на директорите на „Мундус Сървисиз“ (вляво), Александър Урманов – Изпълнителен директор на „Мундус Сървисиз“ и Антон Гинчев – организатор на конференцията
© списание Фасилитис

По време на официалното откриване на конференцията председателят на съвета на директорите на „Мундус Сървисиз“ АД Лъчезар Петров и изпълнителният директор на компанията Александър Урманов акцентираха върху необходимостта от обединяване на усилията за развитието на фасилити мениджмънт бизнеса в България. Компанията потвърждава своя ангажимент в този процес и с участието си като златен спонсор в конференцията на списание „Фасилитис“. Председателят на организационния комитет на събитието Антон Гинчев отбеляза, че темите на събитието отговарят на актуалните предизвикателства пред бизнеса в България.

Редица компании подкрепиха провеждането на събитието – сред спонсорите тази година са Essity/Tork, Lux Cleaning Team, „Пюър Про“, Okin Facility, Landmark, CenterMine, Reflex-M, Nestle Bulgaria, ICAP и ikl GmbH. Медийни партньори са сп. Ютилитис и сп. Enterprise.

Първата ключова лекция в събитието беше на Крис Мориарти от Британския институт по фасилити мениджмънт. Той акцентира върху необходимостта от „ребрандиране“ на сектора и връщане към неговите корени – задоволяване на потребностите на ползвателите на сградите и подобряване на цялостната среда на работните места. По-късно през деня и проф. Куниберт Ленартс от Института за технологии в Карлсруе поясни, че това е една от първите дефиниции на фасилити мениджмънт дейностите, но трябва да се отчетат и съвременните технологии и предизвикателства. Втората ключова лекция отчете макро-ефектите от фасилити мениджмънта по отношение на градската среда – в нея Петко Анчев, сътрудник по проект „Зелена София“ на Столична община, представи усилията на екипа си за подобряване на устойчивостта в София.

Първият панел в конференцията разгледа развитието на пазара на ФМ и недвижими имоти в България. Зам.-изпълнителният директор на „Мундус Сървисиз“ АД Христо Дойчинов акцентира върху проектния мениджмънт и необходимостта от интегриране на процесите, свързани с фасилити мениджмънта. Изпълнителният директор на Colliers в България Иглика Йорданова представи анализ и изводи от CEE Office Barometer на компанията, изготвен в сътрудничество със CMS, където са разгледани новите тенденции в ефективността на работното пространство. Десислава Сулцер, Акаунт мениджър за Essity/Tork представи завишаващите се потребности на клиентите за подобряващи се здравословни и хигиенични условия в обществените и бизнес сгради. За първи път в конференцията участва и новосъздадената Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС) – нейният председател Ламбро Попов говори за актуалните възможности и предизвикателства пред този бизнес, като акцентира върху необходимостта от законови промени, свързани със сдруженията на собствениците в многофамилни сгради.

Техническият панел в конференцията представи иновативни решения за управлението на сгради – арх. Ангел Захариев от „А и А архитекти“ наблегна на необходимостта от залагане на най-съвременни решения още в етапа на проектиране на сградите. Ангел Киров, Ръководител на Център „Инженеринг“ в EVN Топлофикация Пловдив представи иновативната технология за охлаждане на сгради чрез доставка на топлинна енергия от централната мрежа и разказа за положителните ефекти от изграждането на хоризонтални инсталации в многофамилни сгради. EcoStruxure IoT платформата на Schneider Electric беше представена от Радослава Радева, която отговаря за сградния сектор в Шнайдер Електрик България. Панелът завърши с презентация на Росен Карагьозов за индустриалните решения и продукти, предлагани от технически екип на „Мундус Сървисиз” АД.

Панелът за дигитализацията започна с презентация на Веселка Данчева, Управител на CenterMine, относно дигиталната трансформация на фасилити мениджмънт бизнеса. Проф. Куниберт Ленартс представи различни аспекти на дигитализацията и цифровизацията, а Ференц Елерман, Ръководител Ключови клиенти в ISS Facility Services Holding GmbH в Германия, представи няколко смарт технологии за управление на сгради, които компанията му е внедрила в своите сгради.

Вторият ден на конференцията започна с панел за човешките ресурси във фасилити мениджмънта и реферира към една от тезите от началото на конференцията, че ситуацията с липсващите кадри в България е изключително неблагоприятна и за този сектор. Ирена Жотева, Управляващ партньор на HILL International Bulgaria, представи различните потребности на отделните поколения по отношение на работната среда и работата като цяло. Младите служители трансформират бизнес-средата в България по същия начин, както и в други страни. Те засягат дори офис-сградите на консервативни институции като банките, отбеляза Ирена Жотева. Лъчезар Цветанов, стратегически творчески директор на Studio Novo, представи конкретни решения за дизайн на работното пространство и материалните и нематериалните ефекти от тези трансформации. Антон Гинчев даде няколко практически примера от работата си в Ten Brinke Asset Management в Германия, като представи и първия фасилити мениджмънт аутсорсинг проект в България, осъществен от компанията Intelliway Services. Тя вече е наела над 40 служители в страната, които работят за немския офис на Ten Brinke Asset Management.

Последният панел разгледа правните аспекти на фасилити мениджмънта. Стандартът ISO 41012 бе представен от Филип Клейтън, регионален директор за Балканите и Директор за България на Key Facilities Management International. Калоян Крумов, старши адвокат в Адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, акцентира върху ключовите аспекти на фасилити мениджмънт договора и свързаните с него процедури. Никола Захариев, директор оперативна дейност в Хом Кеър Бг ЕООД, представи редица ключови проблеми и предизвикателства, свързани с юридическите отношения.

При закриването на конференцията беше проведена и томбола с награда, осигурена от CenterMine – смарт устройството Google Home. Печелившият участник е Мариела Беновска от Intelliway Services.