Делян Добрев: Няма да се бърза с промените в Закона за енергетиката

Няма да се бърза с промените в Закона за енергетиката. Те ще бъдат внесени  от народни представители, но като самостоятелен законопроект, а не между първо и второ четене. Това съобщи по време на петата експертна дискусия на списание „Ютилитис“ от поредицата Energy Managers’ Forum председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, който бе гост на дискусията. Нейният фокус беше „Пакетът „Чиста Енергия“ и ефектите върху българската енергетика“ „Промените са много важни и всеки ще има възможност да даде своите коментари по тях, ще се опитаме да направим нещо като обществено обсъждане, за да съберем всички мнения“, допълни той.

Коментарът на Добрев беше направен в рамките на дискусионната част на конференцията, като част от отговора му на коментара на изпълнителния директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков. Делисивков посочи, че трябва да бъде направена оценка на ефектите от всички пазарни промени. По думите му тя може да бъде направена най-добре от регулатора, заедно с Министерството на енергетиката и БЕХ. „Трябва да имаме дългосрочната визия и да гледаме няколко крачки напред. Да не стане така, че след една година да се срещнем пак тук и да кажем, че сме се простреряли в крака – цената на тока падна рязко, но пък дефицитът в системата е огромен. Тоест, трябва да има предварителната визия какво ще се случи“, каза Делисивков.

„Това не мисля, че може да се получи, по-скоро ще се получат по-ниски приходи при производителите, но тарифен дефицит в системата би се получил единствено, ако не се калкулира правилно цена „Задължения към обществото“. Пазарните цени не влияят пряко и косвено върху „Задължения към обществото““, контрира Делян Добрев. И допълни: „Тук бързам да разсея една спекулация, свързана с това, че чрез договорите за премии реално ще извадим на пазара 4,3 тераватчаса и те ще започват да се продават по свободно договорени цени на българската енергийна борса. В същото време обаче, предложението за промени в Закона за енергетиката ще включва и закупуване на енергията за технологични разходи от борсата от страна на ЕСО и от ЕРП-тата, която е около 4 тераватчаса. Така че някакви сериозни сътресения не се очакват.“

Енергийният експерт Славчо Нейков, който беше модератор на събитието изразни силно притеснение за това, че промените в Закона за енергетиката ще бъдат внесени от депутати. „Много съм притеснен, когато депутати внасят проекто закони, защото се избягва една доста сложна съгласувателна процедура. Има доста лоши примери в това отношение, включително в скоро време“, каза той.

На това Добрев отговори, че всички промени в последните 4 години, с които се направи реформата в енергетика са внесени от народни представители и даде пример с независимостта на КЕВР и създаването на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Участие в дискусията взеха още председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, председателят на Фонда „Сигурност на електроенергийната система“ Диан Червенкондев, изпълнителният директор на AES България Иван Цанков. Както и много представители на ВЕИ сектора, тежката индустрия в България, на научните среди и пазарни анализатори.

Ключови лектори на събитието бяха г-н Ивайло Алексиев, изпълнителен директор, Агенция за устойчиво енергийно развитие, г-жа Меглена Русенова, председател на Управителния съвет, Българска фотоволтаична асоциация, г-н Константин Стаменов, председател на УС, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) и г-жа Иванкa Диловска, член на Управителния съвет, Институт за енергиен мениджмънт.

Детайли по дискутираните теми четете в броя на списание „Ютилитис“ през март.