Подготвят се законови промени за излизане на централите без гарантирани цени на борсата

Подготвят се промени в Закона за енергетиката, които ще задължат всички лицензирани производители на електрическа енергия, които не получават преференциални цени, да продават цялото си количество извън квотата за регулирания пазар, на енергийната борса.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на втората експертна дискусия Energy Managers’ Forum, организирана от списание „Ютилитис“. Тя беше фокусирана върху ликвидността и ценовите нива на българския електроенергиен пазар. След дискусията Иванов допълни, че промяната ще касае производителите, чиито генериращи мощности са над 5MW.

Промяната е на етап обсъждане между КЕВР и Комисията по енергетика в Народното събрание, поясни доц. Иванов. Той очаква, че до края на годината Народното събрание ще гласува тази промяна в Закона за енергетиката. Доц. Иванов коментира, че регулаторът и парламентарната комисия по енергетика са настроени позитивно това да се случи, но приемането на правилата зависи от волята на Народното събрание.

Друга основна тема, която беше засегната в рамките на организираната от списание „Ютилитис“ дискусия, беше предстоящото въвеждане на пазарния сегмент „в рамките на деня“ на Българската независима енергийна борса.

„Гордеем се с това, че Българската независима енергийна борса съществува и работи вече две години, посочи при откриването на дискусията заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той подчерта, че на енергийната борса вече се търгуват 10-12% от общото потреблението на електроенергия в страната. „Следващата година ще стартира пазар в рамките на деня и в голяма степен ще реши проблемите и на търговците, и на доставчиците на електроенергия. Това ще помогне и за балансиране на разходите на търговците“, подчерта зам.-министър Станков.

В тази връзка от КЕВР увериха, че в началото на декември ще бъдат приети окончателно необходимите промени в Правилата за търговия с електрическа енергия, които да позволят старта на този пазарен сегмент.

В началото на функционирането на сегмента „в рамките на деня“ на платформата няма да участват ВЕИ производителите, като тази ситуация ще се запази до пълната либерализация на пазара, посочи Пламен Младеновски – директор на Дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР. Причината е, че към момента все още не са приети промени в Закона за енергетиката, които да регламентират механизма, по който ВЕИ производителите ще бъдат компенсирани, ако пазарните цени са под техните преференциални тарифи.

Никола Габровски, член на Съвета на директорите на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) подчерта, че освен стартирането на сегмента „в рамките на деня“ през януари 2018 г., в плановете на енергийната борса за 2018 г. влиза стартирането на проект за пазарно обединение на поне една граница. Най-реалистичните варианти за това са пазарно обединение на границите със Сърбия и с Румъния, поясни Габровски.

В рамките на дисксусията заместник-председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия и изпълнителен директор на ЧЕЗ Трейд Владимир Дичев представи новите фундаменти на пазара на електрическа енергия на едро в България.

В дискусията взеха участие още изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, представители на АЕЦ „Козлодуй“, на ТЕЦ „Марица Изток 2“, на ВЕИ производителите, както и на големите индустриални потребители (БФИЕК).